Οι γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή λόγω ύπαρξης όγκου, είναι κατάλληλες και για αποκατάσταση. Οι επεμβάσεις αποκατάστασης μπορούν να γίνουν είτε ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή, σε συνεργασία με το χειρουργό μαστού, είτε σε δεύτερο χρόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Τρεις είναι οι μέθοδοι αποκατάστασης που εφαρμόζονται σήμερα:

α) Αποκατάσταση με διατατήρες ιστών και ενθέματα σιλικόνης

Απαιτούνται δύο χειρουργικά στάδια με γενική αναισθησία.

Στο πρώτο στάδιο, τοποθετείται κάτω από τους μυς του θώρακα ένας διατατήρας ιστών (διαστολέας δέρματος) φτιαγμένος από σιλικόνη, τον οποίο γεμίζουμε περιοδικά, ανά δύο εβδομάδες, με φυσιολογικό ορό, μέσω μιας βαλβίδας τοποθετημένης κάτω από το δέρμα, μέχρι ο νέος μαστός αποκτήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία διαρκεί 2-3 μήνες.

Στο δεύτερο χειρουργικό στάδιο τοποθετείται το μόνιμο ένθεμα σιλικόνης μαζί με λίπος και παράλληλα κάνουμε αύξηση, μείωση ή ανόρθωση του άλλου μαστού προς επίτευξη συμμετρίας.

Χρόνος νοσηλείας: 1 ημέρα για πρώτο στάδιο και 1 ημέρα για το δεύτερο στάδιο.

β) Αποκατάσταση με χρήση αυτόλογων ιστών (ιστούς από το ίδιο το σώμα της ασθενούς: κοιλιά, πλάτη, γλουτοί)

Πιο συχνά χρησιμοποιούμε το δέρμα και τους μυς της ράχης (πλατύς ραχιαίος μυς) όταν η περιοχή της μαστεκτομής έχει διαταραχές αιμάτωσης κυρίως λόγω της ακτινοβολίας, καθώς και το δέρμα της κοιλιάς όταν υπάρχει περίσσεια δέρματος και χαλάρωση κάνοντας ταυτόχρονα και κοιλιοπλαστική.

Αναισθησία: γενική

Χρόνος νοσηλείας: 2 – 6 ημέρες.

γ) Συνδυασμός χρήσης ενθεμάτων σιλικόνης και αυτόλογων ιστών.

Κυρίως χρησιμοποιείται ο πλατύς ραχιαίος μυς  μαζί με ένθεμα σιλικόνης.

Αναισθησία: γενική.

Χρόνος νοσηλείας: 2-3 ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του μαστού ακολουθεί η αποκατάσταση της θηλής με τη χρήση αυτόλογων ιστών και με τοπική αναισθησία.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε την κατάλληλη τεχνική;

Για να επιλέξουμε την πιο κατάλληλη τεχνική θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τη σωματική διάπλαση και κράση της ασθενούς, την κατάσταση του άλλου μαστού, τον τρόπο με τον οποίο έγινε η μαστεκτομή από το χειρουργό μαστού, το ιστορικό ακτινοβολίας  καθώς και τις προτιμήσεις της ασθενούς.

 

Πότε και με ποιους τρόπους γίνεται η αποκατάσταση της θηλής;

Η αποκατάσταση θηλής και θηλαίας άλω είναι καλύτερα να γίνεται μετά την ολοκλήρωση όλων των σταδίων ανάπλασης του μαστού, λίγους μήνες αργότερα, με ξεχωριστή επέμβαση και με τοπική αναισθησία. Οι τρόποι αποκατάστασης περιλαμβάνουν τη χρήση τοπικών δερματικών κρημνών, τη χρήση μοσχεύματος από την άλλη θηλή, προσθετικές θηλές, τη χρήση tattoo ή δερματικού μοσχεύματος από τη μηρογεννητική πτυχή του σώματος μας.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της άμεσης αποκατάστασης;

Τα νεώτερα δεδομένα και οι εξελίξεις στον τομέα της μαστεκτομής και αποκατάστασης αναφέρουν ότι η μαστεκτομή γίνεται πια με διατήρηση του δέρματος του μαστού

(skin sparing mastectomy) και η αποκατάσταση στον ίδιο χρόνο με τη διενέργεια της μαστεκτομής, ακόμα κι αν θα ακολουθήσει  χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, χωρίς να διακυβεύεται η ογκολογική ασφάλεια της ασθενούς.

Μ ’αυτό τον τρόπο η ασθενής γλιτώνει ένα χειρουργικό στάδιο, μειώνεται το κόστος της επέμβασης και ο χρόνος αποκατάστασης θα ολοκληρωθεί σε 4-6 μήνες  αντί για 2-3 χρόνια μετά τη μαστεκτομή, που ήταν στο παρελθόν. Αυτός ο τρόπος μαστεκτομής και αποκατάστασης δεν εφαρμόζεται μόνο στα πιο σύγχρονα κέντρα της Αμερικής και της Βόρειας Ευρώπης , αλλά και στη χώρα μας. Απαιτείται καλή συνεργασία της γυναίκας με το χειρουργό μαστού, τον πλαστικό χειρουργό, τον παθολόγο ογκολόγο και τον ογκολόγο ακτινοθεραπευτή.

 

Γυναίκες που έχουν υποστεί ογκεκτομή  και όχι μαστεκτομή χρήζουν τεχνικών αποκατάστασης;

Σε μεγάλη κατηγορία γυναικών γίνεται μόνο αφαίρεση του όγκου (ογκεκτομή) και μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία. Προκύπτει έτσι μια ασυμμετρία με τον άλλο μαστό. Με τις τεχνικές ανακατανομής του μαζικού αδένα, (ανόρθωση ή μείωση) καλύπτουμε το έλλειμα που προκύπτει από την ογκεκτομή και  παράλληλα αποκαθιστούμε και το σχήμα του άλλου μαστού με σκοπό την επίτευξη της συμμετρίας.

 

Υπάρχει κάλυψη αυτών των επεμβάσεων  από τα ασφαλιστικά ταμεία;

Στα δημόσια νοσοκομεία το κόστος της αποκατάστασης καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία το ταμείο καλύπτει ένα μέρος από τα νοσήλεια και μέρος του κόστους των ενθεμάτων. Οι ιδιωτικές ασφάλειες καλύπτουν και την αμοιβή του γιατρού και τη νοσηλεία της ασθενούς.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Κάνοντας κλικ στο "Αποδέχομαι" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα gpapadimitriou.com συμφωνείτε με τη χρήση cookies.

X

Right Click

No right click